Binele ascuns
Așa după cum doar temerarii care coboară într-o peșteră se pot bucura de frumusețea de dincolo de sifon, tot așa se întâmplă și cu cei care aleg să coboare, cu curaj, între pliurile nevăzute ale vieții: descoperă binele ascun…
Așa după cum doar temerarii care coboară într-o peșteră se pot bucura de frumusețea de dincolo de sifon, tot așa se întâmplă și cu cei care aleg să coboare, cu curaj, între pliurile nevăzute ale vieții: descoperă binele ascun…
Fără timbru, un plic cu o scrisoare nu are cum pleca spre destinatar, indiferent unde s-ar afla acesta. Tot așa se întâmplă și cu viața noastră spirituală: fără timbrul, fără marca Bucuriei, ea nu poate pleca, nu se poate înălța la…
Acolo unde lumea cere performanță lingvistică încă din copilărie (teste Cambridge, Toefl, Goethe, ș,a.), un înger în trup, călător până nu demult printre noi, ne propune un alt tip de test, al firescului și al Omeniei.  …
Uneori, picăturile răcoresc - în fierbintele de August -, sau mângâie - când țâșnesc dintre gene arse de sare -, iar alteori liniștesc, când sunt izvorâte de două mâini împreunate și ațintite spr…
Nu cred că ni se cere mai mult în viață, decât a ne exprima în acest limbaj special, al faptelor bune și al prețuirii aproapelui; un limbaj pe care îl expunea, de altfel extrem de inspirat, și Apostolul într-o epistolă …
Așa după cum primăvara rodește viață, lumină și bucurie pentru toți cei care, sătui de frig și umbre, o așteaptă, tot așa și iubirea rodește în adâncul sufletelor noastre harisme cerești, care ne leagă pe toți, întreolaltă. Autor:…
Curajul este asimilat, în general, marilor figuri eroice ale istoriei precum ar fi Spartacus, Alexandru Macedon, Mihai Viteazul și alții asemenea lor. Dar Sfântul Nectarie ne propune o varianta simplificată, cea cu privire la propria noa…
După cum în „lupta” noastră cu gerul iernii, care pare că tocmai a trecut, ne-am folosit de paltoane călduroase, de mănuși și fulare de lână, conștienți fiind că altfel nu scăpăm de frig, tot așa și în cotidianul nostru…
Se întâmplă, înțelegem, ca într-unul dintre jocurile acelea de strategie unde „dând deoparte” o zonă întunecată, găsești acolo tocmai elementul care te poate duce la nivelul următor. Așa și aici, dacă …
Uneori, o faptă bună nu este doar ceea ce se vede, adică (doar) o măsură a mărinimiei și generozității sufletești. Ci, mai ales în vremuri pline de umbre și nori cenușii, ea este și o măsură a nădejdii că dincolo de plafonul coborât, str…
După cum din lutul umed și rece l-a făcut demult pe om, tot așa și acum, suflând Domnul peste viețile noastre, alungă orice întristare și tulburare, dăruind viață, armonie și binecuvântare veșnică. Autor: Tudor-Călin CIOCA…
Simplificarea, adeseori ignorată, reprezintă o cheie a vieții noastre, chiar și a celei spirituale. Gândurile bune, cultivate temeinic, pot ține loc chiar și de Psaltire, mai ales într-un oraș unde timpul este mai fragil decât o ra…
Ne straduim si asudam mult, pe diverse cai, zi de zi, an dupa an, dupa an... Dar e nevoie de privirea de foc a unui Serafim care sa ne indice directia cardinala a vietii, si anume dobandirea Suflarii ceresti, singura capabila sa daruiasca Viata, pe …
Sunt momente în viețile oamenilor care nu au un înțeles direct, fiind imprimate de confuzie, ceață și poziționări greșite pe Baricada Vieții. Și asta rămâne așa, până când întâlnim perla de înțelepciun…
După cuvintele inspirate ale Sfântului Paisie, putem oricând să „rulăm” o auto-diagnoză a stării noastre duhovnicești. Și dacă gasim acolo gânduri frumoase, luminoase, milostive față de semeni ș.a., cu siguranță suntem …
La poarta unei mănăstiri din Elada a poposit, cândva demult, în vremuri extrem de grele, o fetiță flămândă, căutându-și fratele, care era monah acolo. Dar monahul avea ascultarea de a nu da nimănui nimic din proviziile mănăst…
Cu aceste gânduri inspirate ale Cuviosului așezate atent în desaga călătoriei noastre prin Postul care a început de astăzi, trebuie să înțelegem că rostul subtil al acestuia este transformarea noastră din oameni opaci ai lutu…
Să învățăm să așteptăm un răspuns din Cer este o provocare, mai ales în lumea „milisecundelor” și a refresh-urilor, cum este cea în care trăim noi. Dar dacă reușim și insistăm în rugăciune, va veni și acea clipă e…
Cu siguranță, cu toții știm că existăm în această lume, dar în Biserică aflăm că putem exista și într-o alta, care începe din sau chiar dincolo de spațiul tridimensional al Planetei Albastre și continuă până în ho…
Cheia pe care smerenia ne-o pune înainte este formidabilă, pentru că ne deschide o ușă sau un adevărat portal spre pacea interioară. Văzându-i pe toți mai buni decât ne vedem pe noi înșine, scăpăm de frustrările care ne macin…
Crucea lui Hristos nu este, după cum suntem tentați să credem, doar cea pe care S-a jertfit cu mii de ani în urmă. Ci este, de multe ori de atunci încoace, crucea sub care se poticnesc frații noștri pe cărările vieții. Însă răbdare…
Regula de bază a viețuirii creștine este să-i iubești pe toți cei din jur, după cum ne spune și Sfântul Gavriil, cel nebun după dragostea lui Hristos. Dar, pentru că un sfânt cunoaște limitele oamenilor, el ne propune și o alternativă el…
Omul duhovnicesc este rodul insuflării Duhului, Cel care suflă cu putere multă în Biserica lui Hristos. Și asemenea Duhului care-l inspiră, un astfel de om nu poate sta deoparte de semenii săi atunci când îi cer sprijinul. Este pr…
Frumoșii munți Rila aflați la sud de Sofia, plini de păduri înverzite, cât și de lacuri glaciare sus pe creste, ascund în ei o comoară de mare preț, și anume pe Ioan, cel mai mare Sfânt al Bulgariei. Liniștea pe care o simți…