Bine ați venit pe website-ul podcast-ului: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii
Dec. 3, 2023

Desert în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Varvara

Desert în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Varvara

Rețetă din nordul Greciei pentru desertul în cinstea Sfintei Varvara:

Desertul în cinstea Sfintei Varvara își are originile în Tracia, dar a fost preluat în nordul Greciei și se prepară în ajunul sau în chiar în ziua de sărbătoare a Sfintei Varvara (adică pe 3, respectiv 4 decembrie) și se împarte între 3 case. Rețele sunt atât de variate încât acest schimb este absolut necesar, precum e și concurența între gospodine.

Obiceiul a fost întâlnit în Grecia Antică, unde băutura din grâu îi era oferită zeiței Hecate de îndată ce grâul era secerat pentru ca acesta să fie protejat. În zilele noastre, este făcută pentru ca Sfânta Varvara să îi apere pe copii de boli. Indiferent de explicația istorică, această supă dulce merită făcută adesea pentru că este o sursă naturală de probiotice.

Ingrediente:

  • 500g grâu decorticat
  • 250g zahăr tos
  • 1 mână de stafide
  • 3 linguri de făină
  • 50g susan
  • Bețigașe de scorțișoară și nucă decojită – pentru servire

Preparare:

  1.  Spălați grâul în apă foarte rece până când apa de clătire este limpede.
  2. Lăsați grâul la înmuiat. Pentru această parte a procesului de prepare aveți două opțiuni: a. Îl lăsați la înmuiat peste noapte. b. Turnați apă fierbinte peste grâu și în trei ore este gata pentru a fi gătit.
  3. Turnați 3 litri de apă peste grâul înmuiat.
  4. Fierbeți-l timp de 30 minute la foc mediu.
  5. Adăugați zahărul și stafidele și mai lăsați-l pe foc încă cinci minute.
  6. Pentru a îngroșa supa, prăjiți cele trei linguri de făină într-o tigaie, la foc mare, aproximativ un minut sau până când începe să prindă culoare.
  7. Turnați făina într-un alt vas și adăugați peste apă foarte rece până la dizolvarea făinii. După dizolvare, turnați lichidul în vasul cu grâul și amestecați. Atenție! Nu adăugați apă caldă, deoarece se vor forma cocoloașe.
  8. Prăjiți susanul și adăugați jumătate din cantitate în supă.
  9. Serviți supa într-un bol, după ce presărați pe deasupra susanul rămas, miezul de nucă și bucățile de scorțișoară.

Aceasta este o versiune simplă. În varianta tradițională, acest desert se prepară din nouă ingrediente, astfel încât, în funcție de gustul dumneavoastră, puteți să adăugați fructe uscate: smochine, caise, prune, mere, rodii și migdale.

Dacă doriți ca supa să fie mai groasă, puteți fierbe grâul în doar 1 litru și jumătate de apă și să adăugați patru linguri de făină, în loc de trei.

Indiferent dacă alegeți să faceți acest desert pentru a-i proteja pe copii de boli, pentru a respecta obiceiul sau pur și simplu pentru a vă bucura de un desert simplu și hrănitor, gustul „Varvarei” va fi răsplata pentru efortul vostru.

Note: 1. Icoana principală a postării este din Georgia.

2. Puteți găsi rețeta în format PDF aici: https://www.vestibune-podcast.ro/downloads/Desert-in-cinstea-Sfintei-Varvara/.

3. Rețeta a fost primită de la Tudor-Călin CIOCA, unul dintre co-autorii blog-ului. El străbate colțurile internetului pentru a găsi astfel de materiale interesante.