Bine ați venit pe website-ul podcast-ului: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii
Sept. 28, 2022

Covorul din iarbă

Covorul din iarbă

            Lumea privită ca o tapiserie creată de Domnul e destul de comună în literatura patristică, dar și în cea laică. Metafora țesăturii a fost folosită cu succes de-a lungul timpului pentru a reda însemnătatea individuală a fiecărui fiecărui fir: de viață omenească, de eveniment istoric, de schimbări în natură, dar și a lipsei de viziune pe care o are acest fir unic în complexitatea marelui model. 

            Sfântul Nicolae Velimirovici are propria lui versiune asupra acestei metafore: 

„O gâscă păşind pe un covor întins într-o grădină, poate va crede că izvoadele şi culorile sunt acolo din întâmplare, sau poate chiar că au crescut din pământ ca iarba. Atâta e mintea gâştei. Dar ţesătorul care a urzit covorul şi l-a ţesut ştie că n-a ieşit la voia întâmplării, după cum ştie şi ce însemnează orice amănunt al desenului şi culorii, şi de ce desenul şi culoarea sunt cum sunt. Numai cine a ţesut covorul cu mâna lui poate să înţeleagă ţesătura, şi cei cărora el le-o desluşeşte. Aşa se preumblă şi necredincioşii pe minunatul covor al lumii şi vorbesc de „întâmplare”. Şi numai Dumnezeu, care a ţesut lumea, cunoaşte înţelesul fiecărui fir — Dumnezeu şi cei cărora El le desluşeşte.[i]” 

Textul podcast-ului este o traducere după unul dintre cântecele de pe coloana sonoră a filmului de animație Prințul Egiptului. Atât filmul, cât și coloana lui sonoră care completează, de altfel, povestea merită văzute și auzite. În notele de la final, veți găsi un link către melodie în interpretarea lui Brian Stokes Mitchell[ii].

Dați-ne de veste care e părerea voastră despre podcast, despre acest episod și, mai ales, despre subiectul lui, prin oricare din căile care vi par mai la îndemână. Noi suntem aici:

·         E-mail la vestibune.podcast@gmail.com,

·         Facebook @vestibune.podcast,

·         Instagram @vestibune.podcast și

·         YouTube: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii

 

 

Lectura: Maria Bob

Muzica: Ukraine de Zakhar Valaha

Photo credits: Maria Bob


[i] Sfântul Nicolae Velimirovici, Predici, în românește: Anca Sârbulescu, București, Editura Ileana, 2006, p.358
[ii] Brian Stokes Mitchell, Through Heaven’s Eyes: https://www.youtube.com/watch?v=P6Qv_Ph8Q8o, accesat în 27 septembrie 2022.