Bine ați venit pe website-ul podcast-ului: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii
Dec. 21, 2022

Darul Magilor

Darul Magilor

Darul Magilor, una dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite povestiri de Crăciun, oferă o valoroasă lecție de iubire și sacrificiu. Îndrăgită deopotrivă de copii și de adulți, cartea este o cronică a familiilor americane tinere, din clasa de mijloc, care încercau să-și asigure un trai pe cont propriu, în condițiile în care înaintea Primului Război Mondial, foarte puține femei erau angajate în afara gospodăriei, iar acelea care avea un serviciu, erau foarte prost plătite.[i] Pe alocuri prezentând o perspectivă ușor misogină, specifică cu precădere acelor vremuri, finalul neașteptat al nuvelei este un exemplu tipic de ironie comică.

În ciuda scrierilor pline de morală și lecții de viață, viața autorului acestei povestirii a fost departe de a fi una ușoară și lipsită de încercări. Asemănător personajului masculin al acestei povești, O. Henry, pe numele lui real William Sidney Porter, a făcut parte din clasa de mijloc a Americii finalului de secol al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, având mai multe servicii, deoarece publicarea de povestiri nu îi aducea un venit suficient de mare pentru a-și întreține familia. Datorită a ceea ce se presupune a fi fost o neatenție puse pe seama dezorganizării specifice firii lui artistice, el a fost acuzat că ar fi delapidat fonduri de la banca unde lucra și, după o încercare a fugi în străinătate de mâna legii, în urma complicațiilor bolii soției sale, el revine în țară, unde își petrece câțiva ani în spatele gratiilor, de unde a continuat să scrie.

Ediția din care am citit pe parcursul acestui episod este una dintre frumoasele tipărituri ale Editurii Signatura din Florești, Cluj. Grafica Sonjei Danowski însoțește în culorile calde ale toamnei târzii textul lui O. Henry în traducerea lui Alex Moldovan. 

 Pe noi ne găsiți prin:

●       E-mail la: vestibune.podcast@gmail.com,

●       Facebook @vestibune.podcast,

●       Instagram @vestibune.podcast și

●       YouTube: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii

Lectura: Maria Bob 

În rolurile 

·         Dellei Dillingham Young: Teona Bogătean

·         Jim Dillingham Young: Emanuil Bogătean

·         Madame Sofronie: Mihaela Bogătean

 Din O. Henry, Darul magilor, Ilustrații de Sonja Danowski, Traducere de Alex Moldovan, Florești, Editura Signatura, 2021.

Muzica: Silent Night de Zakhar Valaha

Imagine: Maria Bob, Three Wise Men, Lizzie Mary Cullen, Magical Christmas, Penguin Publishing House. 

 



[i] Un studiu efectuat în SUA în baza unuia dintre recensămintele făcute la începutul secolului al XX-lea arată că doar 20% dintre femei erau angajate în afara gospodăriei, majoritatea fiind tinere și necăsătorite, doar 5% dintre ele fiind căsătorite (Yellen, 2020). 
 
 
 
 

Mihaela BogăteanProfile Photo

Mihaela Bogătean

Cupcake maker :)

Mihaela știe cele mai frumoase povești – le știe pe cele despre Moise și Aaron, despre Petru care aștepta să fie urcat în corabie, despre Gherasim și leul lui de la Iordan – și le spune zi de zi multor copii, la școală, dar și acasă. Când nu spune povești, îi place să o picteze pe Maica Domnului, să facă florile din grădină să zâmbească și să-și ademenească nepoții și copii la masă cu miros de brioșe cu ciocolată. Dacă vreți și voi una, dați-ne de știre.

Emanuil BogăteanProfile Photo

Emanuil Bogătean

Teolog de formare, IT-ist de profesie și cabanier de weekend

În timpul săptămânii, Emanuil face coduri pentru o diversitate de lucruri. La finalul ei, uneori se plimbă pe munte cu familia lui și cei doi căței pe care ei îi au, alteori îl coboară cu mulți kilometri pe oră pe biciclete. Îi mai place și să meșterească diverse obiecte din lemn, să gătească minunății la grătar și, mai ales, să cânte la biserică.