Bine ați venit pe website-ul podcast-ului: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii
Sept. 21, 2022

Merele Cuviosului Eufrosin

Merele Cuviosului Eufrosin

Sfântul al cărui nume înseamnă voioșie, bucurie, Eufrosin Bucătarul este sărbătorit în 11 septembrie. Eufrosin s-a născut într-o familie simplă, de țărani și, odată ajuns la vârsta maturității, s-a angajat ca bucătar, dând pildă prin purtarea sa aleasă. Deși ar fi putut mânca cele mai alese bucate, el se hrănea doar cu ierburi și își economisea banii primiți pentru a-i împărți săracilor. 

Ulterior, Sfântul s-a retras la mănăstire unde ascultarea pe care a primit-o fusese tot la bucătărie, dar spre deosebire de mâncărurile extravagante pe care le pregătise în hanurile seculare, aici gătea foarte simplu, primind adesea ocări din partea celorlalți monahi pentru aceasta. Eufrosin le răbda pe toate cu pace, mulțumindu-se să remarce că lipsa hranei îmbelșugate e menită să întărească trupul și, mai ales, sufletul.

Povestirea din acest episod ne pune înaintea ochilor minții una dintre pildele de viață pe care Cuviosul Eufrosin ni le-a lăsat și pe care frații din mănăstirea unde a viețuit le-au scris ulterior atât pe hârtie, cât și în inimile lor. 

O părticică a moaștelor Sfântului Eufrosin, ocrotitorul bucătarilor, se păstrează în Mănăstirea din Loukous, în Grecia[1]

Sfântul Eufrosin să ne ocrotească pe toți. 

 

Pe noi ne găsiți prin 

·         E-mail la vestibune.podcast@gmail.com,

·         Facebook @vestibune.podcast,

·         Instagram @vestibune.podcast și

·         YouTube: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii

 

Lectura: Maria Bob, alături de

În rolul Cuviosului Eufrosin: Pr. Radu Bob 

În rolul părintelui stareț: Viorel Bob

din Brândușa Vrânceanu, Merele Cuviosului Eufrosin, Repovestire, Ilustrații de Ovidiu Gliga, Timișoara, Editura Nepsis, 2016.

Iconar: Tudor Cioca

Muzica: Piano Moment de Zakhar Valaha

Photo credits: Maria Bob


[1] Sfântul Eufrosin, Bucătarul din Alexandria, https://www.oca.org/saints/lives/2015/09/11/102581-saint-euphrsynos-the-cook-of-alexandria. Website accesat în 19 septembrie 2022.

Viorel (Mește-Relu) BOBProfile Photo

Viorel (Mește-Relu) BOB

Grandad

După retragerea din activitatea profesională, Viorel a devenit bunic profesionist pentru cei doi nepoți ai lui. Îi place să aibă grijă de o gospodărie destul de vastă, care de-a lungul anului numără câteva zeci de găini, rațe, gâște, vreo doi-trei godăcuți, cam tot atâția pești și căței, uneori vreo 2 iepuri, dar și un melc (Vă las să ghiciți ale cui sunt toate ideile cu animale.) Mai și construiește împărății de basm, pline de cotloane numai bune pentru v-ați-ascunselea. E primul spectator al concertelor de pian, al recitalurilor de balet, al concursurilor de biciclete și al celor mai multe idei mărețe care se nasc în mintea unui inventator de vreo șase ani. Știți la ce se mai pricepe? Adevărul e că la multe, dar îi apreciem și cele mai măiestrite salamuri, iarna, și ocazionala bere artizanală, vara. Vara viitoare își dorește să devină rezident permanent al unei oaze de fericire, la poalele unei livezi de pruni, meri și nuci.