Bine ați venit pe website-ul podcast-ului: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii
Dec. 7, 2022

Moș Nicolae

Moș Nicolae

Sfântul, care aduce laolaltă lumea creștină, răsăriteană și apuseană, deopotrivă, de toate confesiunile, este Sfântul Nicolae, prototipul bunicului creștin par excellence. Dar dincolo de bucuria darurilor din ghetuțe în dimineața zilei de 6 decembrie, de adevărul istoric cunoscut nouă despre personalitatea multi-fațetată a Ierarhului Nicolae din Mira Lichiei: dincolo de blândețea faptelor sale de milostenie asupra celor nevoiași sau despre asprimea mustrărilor sale împotriva ereticilor, cred că fiecare dintre noi este cel mai marcat de mulțimea de minuni pe care Sfântul Nicolae le face pentru noi în fieșce clipă. Creștini de pretutindeni dau mărturie permanentă despre nenumăratele cereri pe care le-a îndeplinit Sfântul Nicolae, iar cei mai sinceri dintre noi, mărturisim cu inima deschisă și despre momentele în care acesta ne-a dojenit cu drag, ca un bunic adevărat ce este.

Părintele Mihai Driga, cel cu care am conversat despre Sfântul Nicolae în luna noiembrie 2022, la Bari, este unul dintre primii preoți ortodocși din Italia, dar și din diaspora. El e la Bari de aproape 40 de ani și, în tot acest timp, și-a pus toate resursele în folosul comunității românești de acolo. De-a lungul timpului, a slujit pe întreg teritoriul Pugliei, contribuind la înființarea multor altor parohii românești, pe lângă cea bareză, având și titulatura de protopop onorific. A înființat și coordonat un centru de ajutor social pentru persoane depende de droguri, care a funcționat pe lângă biserică. Acum, când se apropie de vârsta unui bunic, lucrează cu copiii într-un alt centru social, unde aceștia pot să-și facă temele după orele de școală, unde primesc o masă caldă, dar și suport moral. Dumnezeu l-a chemat la un altfel de apostolat, unul modern, pe care părintele Mihai îl face cu inima săltându-i în bucuria pe care i-o reînnoiește zi de zi Sfântul Nicolae. 

Dacă faceți un drum în sudul Italiei, treceți și pe la Bari, vorbiți cu Sfântul Nicolae, salutați-l și pe Padre Michele, cum îi zic toți barezii Părintelui Mihai. Moș Nicolae nu vă va rămâne dator cu nimic, iar părintelui îi veți face o mare bucurie.

 

Realizatori:  Pr. Radu Bob și Maria Bob 

Invitat:           Pr. Mihai Driga, preotul paroh al Bisericii „Sfânta Treime” din Bari, Italia 

Muzica:         „Romantic memories”, de Zakhar Valaha

Imagine:        Maria Bob: Icoana izvorâtoare de mir a Sfântului Nicolae din Biserica „Sfânta Treime” din Bari, Italia

Pr. Mihai DrigaProfile Photo

Pr. Mihai Driga

Preot

Preot în Bari-Italia