Bine ați venit pe website-ul podcast-ului: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii
Oct. 26, 2022

Parfumul zilelor de vacanță

Parfumul zilelor de vacanță

Cum miroase o vacanță? Uneori a nisip și sare, alteori a flori de câmp și pământ reavăn, dar cel mai bine miroase a prăjiturile bunicii, a mâinile pline de rumeguș, clei sau răsad de roșii ale bunicului. 

Parfumul zilelor de vacanță, o carte din colecția de toamnă a Editurii Signatura din Florești, Cluj, ne dăruiește bucuria reîntoarcerii la bunici, la vremuri în care grijile lumii se pot pierde într-un câmp cu maci, în care păsările și copiii pot împărtăși fericirea libertății depline, dar in care bunicul inventează năstrușnicii. 

Într-un fel, Parfumul zilelor de vacanță poate fi povestea oricărei copilării, a oricărui copil. E tare potrivită pentru colțul nostru de lume în zilele pe care le trăim, în care știrile despre uniformele verzi ne sunt foarte cunoscute, în care mamele pleacă în țări străine pentru a asigura un trai mai bun copiilor lor și în care bunicii rămân să umple universul copiilor cu clipe de basm.

Signatura este o editura tânără, independentă, frumoasă, care face mereu alegeri interesante și inedite, de cârti câștigătoare de premii internaționale, de autori locali și nu numai, care, la rândul lor, aduc lumina, culoare și valoare în viețile cititorilor. În ansamblul lor, cărțile se adresează copiilor, dar tare bine ar fi daca noi, adulții, am petrece mai mult timp cu astfel de cârti… am avea mereu o lume mai caldă, mai pregătită pentru orice fel de Aventură, de schimbare, de provocare… care se urca pe spatele unui dragon in zbor, ca apoi sa plonjeze în mijlocul mării cu o broască țestoasă sau, de ce nu?!, care stă de povesti cu viața pe o coajă de nucă. Ce bine ar fi daca am alege sa trăim așa, să vedem cât de minunată e lumea creată de Domnul doar prin ochi de copii care beau apa dintr-o cascadă, care aleargă după fluturi și care caută ciuperci mov.

Luați o carte de la Editura Signatura, oricare, și vă va face să zâmbiți. Dăruiți-o unui copil sau, mai bine, citiți-o cu el și veți zâmbi de doua ori. 

Am citit această poveste împreună cu mai mulți membrii din familia mea, păstrând mereu in minte, bucuria pe care mi-o făceau poveștile bunicului meu in serile târzii de iarnă friguroasă, în care mă piteam intre el și bunica pentru a asculta cu neasemuită încântare despre Păcală și Tândală și cum cărau ei o ușă maaare prin codru… sau cum, adulți fiind, îi simțeam de la o postă nerăbdarea în timp ce aștepta până târziu, in poartă, venirea noastră acasă. 

Un episod realizat in amintirea bunicului Mihail și a tuturor bunicilor pe care îi purtăm în inimile noastre, în pașii noștri, în cuvintele noastre…

Pe noi ne găsiți prin:

•          E-mail la vestibune.podcast@gmail.com,

•           Facebook @vestibune.podcast,

•          Instagram @vestibune.podcast și

•          YouTube:  Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii

 

Lectura: Maria Bob

În rolurile: 

Louise: Stefania Bob

Gaspard: Efrem Bob

Mama: Andreea Bob

Bunicul: Viorel Bob

Din Thibault Prugne, Parfumul zilelor de vacanta, Traducere de Diana Calangea, Floresti, Editura Signatura, 2022.

Muzica: Romantic Melody de Zakhar Valaha

Photocredits: Maria Bob

Ștefania BOBProfile Photo

Ștefania BOB

Cutest girl

Ștefania are aproape 9 ani, face cele mai savuroase aranjamente din lămâie și măsline pe salata de vinete pregătită de bunica ei, cu aceleași degețele zglobii cu care cântă la pian.
Este eleva în clasa I și pentru vacanța de vară are de rezolvat o dilemă serioasă: să petreacă o săptămână alături de maicile cu voci diafane de la Tismana sau de cele atât de zâmbitoare din Kato Xenia.
Vă vom ține la curent cu alegerea ei.

Viorel (Mește-Relu) BOBProfile Photo

Viorel (Mește-Relu) BOB

Grandad

După retragerea din activitatea profesională, Viorel a devenit bunic profesionist pentru cei doi nepoți ai lui. Îi place să aibă grijă de o gospodărie destul de vastă, care de-a lungul anului numără câteva zeci de găini, rațe, gâște, vreo doi-trei godăcuți, cam tot atâția pești și căței, uneori vreo 2 iepuri, dar și un melc (Vă las să ghiciți ale cui sunt toate ideile cu animale.) Mai și construiește împărății de basm, pline de cotloane numai bune pentru v-ați-ascunselea. E primul spectator al concertelor de pian, al recitalurilor de balet, al concursurilor de biciclete și al celor mai multe idei mărețe care se nasc în mintea unui inventator de vreo șase ani. Știți la ce se mai pricepe? Adevărul e că la multe, dar îi apreciem și cele mai măiestrite salamuri, iarna, și ocazionala bere artizanală, vara. Vara viitoare își dorește să devină rezident permanent al unei oaze de fericire, la poalele unei livezi de pruni, meri și nuci.

Efrem BobProfile Photo

Efrem Bob

Mare admirator al lui Mr. Bean

Efrem e arhitect de case cu 30 de etaje, de poduri peste șanțuri pe care le sapă el însuși, e inventatorul pungii de chipsuri cu fermoar. Se mai pricepe și la cățărat pe diverse obiecte de mobilier, atunci când nu ajunge pe poteci de munte sau când nu dă o raită prin lumea mare. Să vă mai zic că e și în clasa pregătitoare și că și-a cucerit învătătoarea cu primul zâmbet?

Andreea BOBProfile Photo

Andreea BOB

mama lui Chip si Dale (.ro)

Andreea e una dintre cele acele supermame care, fără vreun costum special, știe să răspundă la toate întrebările celor doi curioși pe care îi răsfață cu cele mai minunate deserturi pe care le-am gustat. Se pricepe și la organizări de tabere de familie la munte, la mare sau la casa de vacanță. Dacă aveți nevoie de un bun ascultător sau de o rețetă pentru ceea ce englezii numesc „comfort food,” cel mai bine e să o căutați pe Andreea.